Zelf een BV oprichten: hoe doe ik dat?

Zelf een BV oprichten: hoe doe ik dat?

Als ondernemer bent u natuurlijk gewend om zelf uw eigen zaken te regelen. Dat geldt niet alleen voor uw bedrijf, producten of diensten, maar kan ook op het gebied van rechtsvormen en bedrijfsvoering. Voor veel ZZP’ers is het werk op een bepaald moment te omvangrijk om alleen te doen. Er wordt personeel aangenomen, er wordt een bedrijfspand betrokken en ingezet op een goede marketing. Toch ontbreekt er nog iets. Juist. De rechtsvorm die past bij het bedrijf. In dit blog vertellen we meer over het oprichten van een BV en hoe u dit doet.

Een bezoek aan de notaris
Of u nu ZZP’er bent en uitbreidt of dat u direct voor de BV als rechtsvorm voor uw bedrijf kiest, iedere stap richting de BV begint bij de notaris. Deze legt namelijk officieel (bij akte) vast hoe uw bedrijf eruitziet en hoe de bedrijfsvoering verloopt. Ook de vestigingsplaats, de hoeveelheid aandelen en wie deze bezit staan de akte van de notaris vermeld. In principe is dit dus de basis van het bedrijf en u bent als ondernemer verplicht om deze stap te nemen als u een BV opricht. Vanzelfsprekend staat u al ingeschreven bij het Kamer van Koophandel-register.

Nadenken over de toekomst
In principe bent u, wanneer u de notaris heeft bezocht en aan al het papierwerk is voldaan, eigenaar van een BV. Maar dat betekent niet meteen dat u er bent. U moet namelijk ook actief nadenken over de toekomst. Bij een BV zijn namelijk bedrijf en persoon gescheiden. Indien u als eigenaar komt te overlijden moet er wel bepaald zijn wie de opvolging op zich neemt. Ook bent u als eigenaar ook vaak de directeur-grootaandeelhouder (DGA). Hiervoor gelden specifieke belastingregels. Dit uitzoeken of laten uitzoeken kan dus geen kwaad. Sterker nog: we raden het aan om uw rechten en plichten helder te krijgen.

Belangrijk: Het oprichten van BV kan als een grote stap worden ervaren. Een belangrijke voorwaarde is dan ook dat uw bedrijf voldoende winst en of omzet draait. Het waarborgen van uw stabiele omzet is een belangrijke voorwaarde als u een BV op wil richten.

Neem contact op met een professional
Zoals u leest is het oprichten van een BV dus niet iets wat u zomaar doet. Daarom raden wij het u aan om eens een afspraak te maken met een professionele adviseur. Dit kan een financieel, juridisch of fiscaal onderlegd iemand zijn. Ook de boekhouder of accountant kan vaak als prima sparringpartner dienen. Wilt u een BV oprichten? Zorg dan dat u dat doet met de juiste kennis van zaken. Alleen zo kunt u een weloverwogen beslissing maken!

notarisdeschaetzen

Reacties zijn gesloten.