Wat zijn de mogelijkheden voor een bestelautoverzekering?

Wat zijn de mogelijkheden voor een bestelautoverzekering?

We trappen een open deur in wanneer we zeggen dat er in bijzonder veel bedrijven gebruik wordt gemaakt van bestelauto’s. Dit zorgt ervoor dat ook de bestelautoverzekering een zeer populaire verzekering is. Het afsluiten van een dergelijke verzekering kan in de praktijk op meerdere manieren gebeuren. We maken bijvoorbeeld een onderscheid tussen een WA-verzekering en een beperkt of volledig casco bestelautoverzekering. Bent u benieuwd naar de precieze mogelijkheden waarover u beschikt bij een bestelautoverzekering zodat u met zekerheid de best mogelijke keuze kunt maken? In dat geval is het zeker de moeite waard om u even te verdiepen in de informatie zoals aangegeven hier op deze pagina!

            1.) De wettelijk verplichte WA-verzekering

De eerste mogelijkheid voor wat het afsluiten van een bestelautoverzekering betreft is de zogenaamde WA-verzekering. Voor deze verzekering geldt dat ze zoals de naam reeds laat vermoeden louter en alleen beschikt over een WA-dekking. Deze dekking zorgt in de praktijk enkel en alleen voor het dekken van de schade die u met uw bestelauto aanricht ten opzichte van derden. Op zich lijkt dit misschien een beetje beperkt te zijn en dat is het natuurlijk ook, maar in menig aantal gevallen is deze verzekering toch de beste keuze.

Bovenstaande is bijvoorbeeld het geval wanneer er eigenlijk slechts een beperkt aantal kilometers met de bestelauto wordt afgelegd. Daarnaast is het eveneens mogelijk dat de waarde van uw bestelauto door de jaren heen sterk is afgenomen. Meer kilometers op de motor en bijvoorbeeld een aanzienlijke ouderdom kunnen ervoor zorgen dat het financieel niet meer interessant is om te kiezen voor een uitgebreidere bestelautoverzekering. In deze gevallen is de WA-verzekering dan ook veruit de beste keuze.

            2.) De beperkt casco bestelautoverzekering

Het tweede type van bestelautoverzekering die kan worden afgesloten is de zogenaamde beperkt casco bestelautoverzekering. Het betreft hier een verzekering waarbij u kunt rekenen op enkele bijkomende dekkingen in vergelijking met de WA-verzekering. Het gaat hierbij concreet om de dekkingen zoals hieronder aangegeven:

  1. Dekking tegen diefstal, joyriding en / of vermissing;
  2. Een dekking tegen ruitschade of een sterretje in de voorruit;
  3. Een dekking bij schade als gevolg van brand of natuurrampen;

De beperkt casco bestelautoverzekering biedt u als verzekeringnemer dus uitgebreidere dekkingen dan bij de WA-verzekering het geval is. Daar staat tegenover dat ook de verzekeringspremie van dit type bestelautoverzekering hoger is gelegen.

            3.) De volledige casco bestelautoverzekering

De derde optie waarover u beschikt voor wat het afsluiten van een bestelautoverzekering betreft is meteen ook de meest uitgebreide. We hebben het hierbij dan ook uiteraard over de volledig casco bestelautoverzekering. Bij deze verzekering kunt u rekenen op alle dekkingen uit de voorgaande verzekeringen aangevuld met de eigen schade die kan ontstaan aan de bestelauto. Ook wanneer de aangebrachte schade het gevolg is van een fout van u als bestuurder zult u daarvoor dus kunnen rekenen op een bepaalde tegemoetkoming. Dat is bij de andere verzekeringen niet het geval.

ervoor kiezen om een volledige casco bestelautoverzekering af te sluiten zorgt ervoor dat u op de meest optimale wijze bent gedekt tegen schade. Dat is interessant, maar er is hier ook een niet onaanzienlijk prijskaartje aan verbonden. Het feit dat ook de eigen schade van u als bestuurder wordt gedekt zorgt er namelijk voor dat de verzekeraar een niet onaanzienlijk risico loopt en dat risico moet worden gedekt. Het spreekt dan ook voor zich dat een volledig casco bestelautoverzekering afsluiten slechts in een beperkt aantal situaties interessant is:

  1. Wanneer u beschikt over een dure, nieuwe bestelauto;
  2. Indien u dagelijks heel wat kilometers aflegt met uw bestelauto;
  3. Wanneer er bijvoorbeeld nog een lening of leasing geldt voor de bestelauto;

Voldoet uw situatie aan één van de bovenstaande geschetste omstandigheden? In dat geval zult u kunnen vaststellen dat de volledige casco bestelautoverzekering voor u ongetwijfeld de meest interessante keuze is. Ook al is er daar dus een stevig prijskaartje aan verbonden.

            Welke mogelijke extra dekkingen afsluiten?

De drie bovenstaande opties voor wat de bestelautoverzekering betreft geven u alvast een goed beeld van de verschillende soorten verzekeringen die ervoor een bestelauto kunnen worden afgesloten. Dit gezegd hebbende hebben we nog niet alles aangegeven. Het is namelijk zo dat ervoor een bestelautoverzekering ook nog andere dekkingen mogelijk zijn.

In eerste instantie kunt u ervoor kiezen om aan de bestelautoverzekering ook een zogenaamde bestuurdersverzekering toe te voegen. Zoals de naam reeds laat vermoeden zorgt dit type van verzekering ervoor dat bijvoorbeeld mogelijke medische letsels van de bestuurder kunnen worden gedekt. Dit is standaard niet inbegrepen in een bestelautoverzekering. Voor deze dekking dient er dan ook in de praktijk een extra verzekeringspremie te worden betaald.

Bovenstaand voorbeeld is niet het enige dat we kunnen aangeven. Het is namelijk zo dat u ook altijd moet overwegen of het niet interessant is om een bijstands dekking toe te voegen aan uw bestelautoverzekering. Menig aantal mensen doen dit niet waardoor ze bij een technisch probleem onderweg geconfronteerd worden met heel wat vervelende problemen waar ze vaak niet meteen een oplossing voor hebben. In het bijzonder voor bestelauto’s die voor bedrijven rijden wordt het dan ook sterk aangeraden om het afsluiten van een bijstandsverzekering voor onderweg te overwegen.

            Denk goed na over uw bestelautoverzekering!

De informatie op deze pagina heeft aangetoond dat de bestelautoverzekering op menig aantal verschillende manieren kan worden afgesloten. Voor bepaalde verzekeringnemers zal de WA-verzekering de meest interessante optie zijn terwijl anderen duidelijk nood zullen hebben aan de allrisk bestelautoverzekering. Welke van de verschillende mogelijkheden voor u nu echt het interessantst is, is iets waar u grondig over moet nadenken. Het afsluiten van de verkeerde bestelautoverzekering kan u niet alleen nodeloos veel geld kosten, daarnaast kan het u bij een bepaald schadegeval ook de nodige problemen opleveren. Goed nadenken en een berekening uitvoeren voor wat uw bestelautoverzekering betreft is dan ook altijd een absolute must.

Vergeet tot slot niet om uw bestelautoverzekering tijdig nog even kritisch te bekijken. Veel mensen sluiten een bestelautoverzekering af om er vervolgens vele jaren niet meer naar om te kijken. Dat kan natuurlijk, maar toch is het interessanter om ze tijdig even onder de loep te nemen. Een te oude bestelauto nog allrisk laten verzekeren is bijvoorbeeld nooit interessant.

notarisdeschaetzen

Reacties zijn gesloten.