Wat kan je aan hypotheek krijgen?

Wat kan je aan hypotheek krijgen?

De investering die de meeste mensen maken, is een huis of woning kopen. Deze investering gaat van rond de €200.000 tot rond de €700.000 gewoonlijk. Het bedrag hangt sterk af van de locatie van de woning, de grootte, het jaartal waarin het gebouwd werd én of het eventueel al gerenoveerd werd. Aangezien deze range zo groot is, is het soms moeilijk te weten welk budget je kan lenen van de bank. De bank kan je een hypothecaire lening geven indien je voldoet aan enkele voorwaarden. Aan de hand van deze voorwaarden kan de bank het risico inschatten waarbij ze het geld dat je leent, terugkrijgen.

De voorwaarden van hypothecaire lening

Indien je een lening krijgt, hangt af van verschillende factoren. Allereerst is het belangrijk dat je zelf al genoeg gespaard hebt en dus cash kan opleggen wanneer je je woning koopt. Het is namelijk onmogelijk om het hele bedrag te lenen bij de bank. De bank ziet dit namelijk als een groot risico doordat je geen spaargeld hebt en dus voor hen niet met je geld kan omgaan. Ten tweede is je inkomen belangrijk. Hoe groot is dit? Aan de hand van dit bedrag kunnen ze kijken hoeveel je per maand kan afbetalen, dit is meestal 1/3de van je loon. Indien je dus een loon hebt van 2500, kan je maandelijks rond de 830 euro afbetalen aan de bank.

Hoeveel kan ik lenen?

Voordat je tekent om een woning te kopen, is het belangrijk te weten of je dit wel kan. Bij de aankoop van een huis vragen ze ook meestal bewijs dat je een lening bent aangegaan of dat je genoeg geld hebt om het huis effectief te kopen. Hoeveel lenen je effectief kan doen, hangt af van je maandelijks inkomen en je spaarboek. Er bestaan verschillende simulators online zodat je zelf al eens kan bekijken rond welk bedrag je zou kunnen lenen. Deze simulator is echter geen garantie. Ga dus zeker nog langs bij de bank om hiervan zeker te zijn.

De rentevoet

De rentevoet wordt elk jaar aan het begin van het jaar bekend gemaakt en hangt af van verschillende factoren. Inflatie is één van deze factoren. Er zijn echter ook directe factoren die meespelen. Zo hangt de rentevoet ook af van de kosten, het risico en de winstopslag. Het risico is persoonlijk. Indien jij de enige van je familie bent die bij deze bank zit aangesloten en er niet veel geld op je rekening staat, zal je rente hoger zijn. Indien je familie echter veel geld op de spaarrekening heeft staan bij deze bank, zal je rente lager zijn doordat je familie het risico incasseert dat je de lening niet kan terugbetalen.

Wacht op een goede rentevoet

Door de inflatie, wordt de rente steeds maar hoger. De huizenmarkt is ook al enkele jaren sterk aan het stijgen geweest waardoor de prijzen van woningen de hoogte ingaan. Echter blijft dit niet altijd stijgen en zal deze op een bepaald moment stagneren. Zo zal de huizenmarkt ook zeker terug dalen, al zal dit trager gaan dan de stijging. Al dit heeft invloed op de rente maar ook andere externe factoren. Vraag dus raad aan je bank, vrienden en familie en lees af en toe artikels zodat je je woning kan kopen en een bedrag kan lenen aan de beste voorwaarden.

notarisdeschaetzen

Reacties zijn gesloten.