Wat doet een notaris?

Wat doet een notaris?

Een notaris is een functionaris die bevoegd is om authentieke documenten op te maken. Dit wil zeggen dat in deze documenten bepaalde afspraken en gevolgen tussen verschillende partijen officieel vast leggen. Een notaris is een belangrijk beroep en word je dus niet zomaar. Een notaris wordt dan ook benoemd door de koning van Nederland en moet een officiƫle eed afleggen voordat hij zijn werk mag gaan doen. Met deze eed wordt gezworen dat het werk wat de notaris doet eerlijk, onpartijdig en vooral ook nauwkeurig wordt gedaan.

Wat doet een notaris?

Notarissen stellen akten op in allerlei verschillende rechtsgebieden. Je kan over het algemeen een goed onderscheid maken tussen drie soorten rechten:

  • Personen- en familierecht
  • Onroerend-goedrecht
  • Rechtspersonenrecht

Naast het opstellen (en ondertekenen) van deze akte houden notarissen zich ook veelal bezig met het verrichten van onderzoek. Tevens zorgen ze er ook voor dat alle akte bewaard blijven en dat er een kopie van te vinden is.

Notaris inschakelen

Wanneer je een notaris nodig hebt, kan je een notariskantoor inschakelen om je te helpen. De goedkoopste notaris kan je online vinden. Door de verschillende notariskantoren met elkaar te vergelijken kan je er eenvoudig en snel achter komen welk notariskantoor jou kan helpen voor de goedkoopste prijs.

Zelf notaris worden?

Notaris is een ingewikkeld beroep waarvoor je hard moet studeren. Zo moet je een bachelor- en masteropleiding notarieel recht te hebben afgerond aan een universiteit. Dit zijn voor vele mensen lastige studies. Wanneer je de studie hebt afgerond kan je solliciteren bij een van de notariskantoren in Nederland. De eerste paar jaar werk je nog als kandidaat-notaris en heb je nog geen tekenbevoegdheid. Later zal je doorgroeien binnen het notariskantoor.

admin

Reacties zijn gesloten.