Alles over brandverzekeringen

Alles over brandverzekeringen

Wanneer jij een huis huurt in Vlaanderen, dan ben je er waarschijnlijk wel mee bekend dat het verplicht is om voorzien te zijn van een huurder brandverzekering. Dat is maar beter ook, want wanneer er een brand zou ontstaan in jouw woning, dan zullen de kosten heel erg snel op kunnen lopen door de schade die dan veroorzaakt wordt. Wanneer jij al een huurcontract hebt dat is begonnen voor 2019, dan is de verzekering niet verplicht, maar kan het wel verstandig zijn om je hier alsnog in te gaan verdiepen. Let wel op dat een inboedelverzekering iets anders is dan een brandverzekering en dat dit elkaar niet vervangt. 

Goed voorbereid een verzekering afsluiten

Er zijn verschillende maatschappijen waar jij een brandverzekering zou kunnen vergelijken. Prijzen en voorwaarden kunnen variëren en daarom is het wel eens goed om hier even voor te gaan zitten. De brandverzekeringen huurder is niet een verzekering die een huurder alleen beschermt in het geval van een brand, maar ook bijvoorbeeld storm- of vandalisme kunnen hierbij worden gedekt. Het is dus zeker geen overbodige luxe om voorzien te zijn van een brandverzekering wanneer jij een woning huurt. De kosten die bij schade kunnen komen kijken zijn vaak torenhoog wanneer je geen verzekering afgesloten hebt. Daarom kun je maar beter voorbereid zijn op deze vervelende situaties. 

De dekkingen van een brandverzekering

Er zijn een aantal dekkingen die tot de basisdekkingen van deze verzekering behoren en waar je dus bij alle maatschappijen vanuit mag gaan, maar aanvullend zijn er vaak ook dekkingen die een verzekeringsmaatschappij aan jou aan kan bieden. Bedenk daarbij goed waar jouw prioriteiten liggen en weet wat de dekkingen inhouden. Zo weet jij precies wat jij wel of niet kunt verwachten van jouw verzekering. Ook kun jij optionele dekkingen aanvragen, wanneer jij het idee hebt dat deze zeker voor jou van toegevoegde waarde kunnen zijn is dit een goed plan. Weten dat je goed verzekerd bent kan een hoop rust geven en dat is toch ook veel waard. 

De hoogte van de premie brandverzekering

De premie die jij voor jouw verzekering betaalt, kan van een aantal factoren afhangen. Zo is het eigen risico een aspect waar je rekening mee moet houden en ook is de waarde van de woning een gegeven waarmee verder wordt gerekend. Ook wordt er gekeken naar eventuele hogere risico’s die jij kunt hebben en dat kan het bedrag beïnvloeden. Wanneer jij in een woonplaats woont waar vaker uitgekeerd wordt door verzekeraars, omdat het weer bijvoorbeeld behoorlijk heftig kan zijn, dan kan dit ervoor zorgen dat jij meer betaalt dan je neef uit een hele andere regio voor dezelfde verzekering. 

Wanneer je een koophuis bezit

Wanneer jij geen huis huurt, maar zelf een huis gaat kopen, dan kan de bank jou verplichten om een brandverzekering af te sluiten als een soort extra garantie. Jouw woning dient natuurlijk als onderpand voor de hypotheek die jij krijgt en daarom wil de bank dat dit beschermd wordt. Wanneer jij brand krijgt in huis en er een groot deel van de woning verloren gaat, dan weet jij dat je de woning weer naar nieuwwaarde op zou kunnen bouwen. Dat is voor jou een fijn gevoel, maar voor de bank die jou een hypotheek verstrekt ook een belangrijke garantie die jij aan hen geeft. 

notarisdeschaetzen

Reacties zijn gesloten.